CONTROLES

Eerste controle

De eerste controle kan het beste worden gepland rond de 8e week van je zwangerschap. Zodra je weet dat je zwanger bent mag je jezelf aanmelden voor de eerste controle. Je kan je online aanmelden of contact opnemen met onze assistente , zij zal dan de afspraak voor je in plannen. Bij het in plannen van je eerste afspraak, mag je ook direct een eerste afspraak maken voor een vroege echo in onze praktijk. Meer hierover zie echo. De eerste afspraak is een uitgebreide afspraak en duurt ongeveer driekwartier. We bespreken je gezondheid, de gezondheid van je partner en naaste familieleden. Daarnaast kijken we terug op eventuele zwangerschappen en bevallingen. We berekenen je uitgerekende datum onder andere aan de hand van je eerste dag van je laatste menstruatie en geven je een verwijzing voor een volgende echo. Tijdens die echo zal de exacte uitgerekende datum worden vast gesteld. Verder zullen we je een formulier meegeven om bloedonderzoek te verrichten en geven we, indien gewenst, informatie over de mogelijkheid van onderzoek naar aangeboren afwijkingen, zoals de combinatietest en NIPT. Wil je hierover vast meer lezen bekijk dan deze RIVM folder. Tijdens de controle meten we je bloeddruk en willen we je lichaamsgewicht weten. Het hartje van de baby kunnen we op de praktijk horen vanaf ongeveer 12-13 weken zwangerschap, dus helaas meestal nog niet bij de eerste afspraak. We luisteren pas na 12 weken omdat dit medisch gezien wordt geadviseerd.

Aan het eind van het gesprek maken we een vervolg afspraak. Alle gegevens die we tijdens de intake verzameld hebben, worden direct ingevoerd in de computer. Hiervan wordt een uitdraai gemaakt die je mee naar huis krijgt, dit is je zwangerschapskaart. Op deze zwangerschapskaart vullen we tijdens iedere controle alle nieuwe ontwikkelingen van je zwangerschap in. Neem je zwangerschapskaart bij ieder bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog mee.

Vervolg controles

In het begin van de zwangerschap zien we je om de 4 de weken of zoveel vaker als je prettig vind. Verderop in de zwangerschap zien we je graag sneller. We houden ongeveer het onderstaande schema aan voor vervolg controles:

  • Tot 24 weken om de 4 weken
  • Tot 31 weken om de 3 weken
  • Tot 37 om de 2 weken
  • Vanaf die tijd iedere week

Natuurlijk kunnen we van dit schema afwijken als het nodig of wenselijk is.

Tijdens de vervolgcontrole willen we graag weten hoe het de afgelopen tijd met je gegaan is, we controleren je gewicht, je bloeddruk en we doen uitwendig onderzoek om de groei en eventueel de ligging van je kindje te controleren. We luisteren vanaf 12-13 weken naar het hartje van de baby en voeren alle bevindingen in de computer in en schrijven alles op je zwangerschapskaart.

side image pin pin
pin pin

vragen of ongerust?

Heb je vragen of ben je ongerust? Je mag bij ons altijd extra naar het spreekuur komen!

side image pin pin