KRAAMWEEK

Tijdens de kraamtijd komen wij regelmatig op bezoek om te kijken hoe het met jullie gaat. De kraamverzorgster speelt hierbij een belangrijke rol. Afhankelijk van de soort zorg die door jou is aangevraagd is zij, in meer of mindere maten, overdag bij jullie aanwezig en weet precies wat er speelt en hoe het met moeder en kind gaat. Zij fungeert derhalve als tussenpersoon die ons van noodzakelijke informatie voorziet met betrekking tot jullie welzijn. In de regel komen wij om de dag langs.

Tijdens deze visite worden er samen met de kraamverzorgster een aantal zaken besproken en bekeken die van belang zijn in de eerste week na je bevalling. Zo wordt er gekeken naar de stand van je baarmoeder, eventuele hechtingen, je borsten en het vloeien. We willen het een en ander weten over hoe het gaat met de voeding en het gewicht van je kind, we kijken naar de kleur van je kind en of je kind een tevreden indruk maakt. Ook is van belang dat je kind goed poept en plast en of de temperatuur goed is. Rond dag 5-6 wordt de gehoortest en hielprik uitgevoerd. Bij de gehoortest wordt gekeken of beide oortjes functioneren. De hielprik is een screeningsonderzoek op verschillende aandoeningen/stofwisselingsziekte. Voor meer informatie zie de RIVM folder hielprik en gehoortest.

Het is belangrijk om op tijd (liefst voor 16 weken zwangerschap) jezelf aan te melden bij een kraambureau voor kraamzorg. Om je in te schrijven voor kraamzorg kun je het beste je verzekeraar mailen of bellen. De verzekeraar laat weten uit welke kraamzorgbureau's je kunt kiezen.

Aangifte

Na de geboorte van je kind heb je drie werkdagen om hem/haar aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kind geboren is. In de gemeente Breda dien je hiervoor een afspraak te maken. Dit kan via de website. Belangrijk is dat de 'aangever' legitimatiebewijs, eventueel trouwboekje of papieren met betrekking tot de erkenning van het kind meeneemt. Daarnaast is het belangrijk om de zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de geboorte.

Lactatiekundige

Tijdens de kraamweek is de kraamverzorgster in huis om jullie te begeleiden met de borstvoeding. Indien het niet soepel loopt zijn wij er om nog extra adviezen te geven. Wanneer onze kennis niet toereikend genoeg is kunnen we altijd een lactatiekundige om advies vragen.

 

 

side image pin pin
quote

We hebben ons veilig en bijzonder gevoeld in jullie praktijk, wat heerlijk dat we jullie 24 uur per dag mochten bellen en geen vraag van ons te gek was!