Kraamtijd

Tijdens de kraamtijd komen wij regelmatig op bezoek om te kijken hoe het met je gaat. De kraamverzorgster speelt hierbij een belangrijke rol. Afhankelijk van de soort zorg die door jou is aangevraagd is zij, voor meer of minder uur, overdag bij je aanwezig en weet precies wat er speelt en hoe het met moeder en kind gaat. Zij fungeert als tussenpersoon die ons van noodzakelijke informatie voorziet met betrekking tot jullie welzijn.

Het is belangrijk om op tijd (liefst voor 16 weken zwangerschap) jezelf aan te melden bij een kraambureau voor kraamzorg. Om je in te schrijven voor kraamzorg kun je het beste je verzekeraar mailen of bellen. De verzekeraar laat weten uit welke kraamzorgbureau's je kunt kiezen.

Wij komen om de dag bij je langs. Tijdens deze visite worden er samen met de kraamverzorgster een aantal zaken besproken en bekeken die van belang zijn in de eerste week na je bevalling. Zo wordt er gekeken naar de stand van je baarmoeder, eventuele hechtingen, je borsten en het vloeien. We willen het een en ander weten over hoe het gaat met de voeding en het gewicht van je kind, we kijken naar de kleur van je kind en of je kind een tevreden indruk maakt. Ook is van belang dat je kind goed poept en plast en of de temperatuur goed is. Je kunt ons nog altijd 24 uur per dag bellen. Dus ook als de kraamzorg eind van de dag naar huis gaat en je het even niet meer weet heb je onze steun.

Rond dag 5-6 wordt de gehoortest en hielprik uitgevoerd. Bij de gehoortest wordt gekeken of beide oortjes functioneren. De hielprik is een screeningsonderzoek op verschillende aandoeningen/stofwisselingsziekte.

Voor meer informatie zie de RIVM folder hielprik en gehoortest.

Aangifte

Na de geboorte van je kind heb je drie werkdagen om hem/haar aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kind geboren is. In de gemeente Breda dien je hiervoor een afspraak te maken. Dit kan via de website. Belangrijk is dat de 'aangever' legitimatiebewijs, eventueel trouwboekje of papieren met betrekking tot de erkenning van het kind meeneemt. Daarnaast is het belangrijk om de zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de geboorte.

In het ziekenhuis bevallen? Dan is het ook mogelijk om via DigiD van moeder aangifte te doen in het ziekenhuis. Voor meer info hierover en in het algemeen over de aangifte zie: https://www.breda.nl/geboorteaangifte

Hulp bij borstvoeding & lactatiekundige

Wanneer je kiest voor borstvoeding helpen wij je samen met de kraamverzorgster in de eerste week om de borstvoeding goed op gang te krijgen. Borstvoeding geven is een nauwkeurig samenspel van jou en je baby en de basis die in de eerste week gelegd wordt is essentieel om de borstvoeding tot een succes te maken. Een lactatiekundige is een borstvoedingsdeskundige, wij roepen graag haar hulp in wanneer het voeden nog niet optimaal verloopt.

Ook na de kraamtijd kun je voor hulp bij borstvoeding zelf contact opnemen met de lactatiekundige. Iedere woensdag ochtend van 10.00 tot 10.30 uur is het borstvoedingscafe in de kinderboekentuin, speelhuislaan 80 in de Belcrum geopend. De lactatiekundige is daar aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Ga er gerust heen voor een kopje thee, er is ook zeker ruimte om broertjes en zusjes mee te nemen, die lezen er graag een boekje.

Wij werken samen met Lactatiekundige Wendy Seelen www.mijnbabycoach.nl

Consultatiebureau

Na de kraamweek neemt het consultatiebureau de reguliere checks voor je baby op zich. Zij zullen de groei en ontwikkeling controleren en geven eventueel de inentingen. Ook kun je hier terecht met allerlei vragen over de gezondheid en opvoeding van je kind.

Het consultatiebureau neemt binnen twee weken na het afsluiten van de kraamweek contact op om een eerste afspraak te plannen.

Nacontrole

Als we het kraambed afsluiten betekent dit niet helemaal het einde van onze zorg. We dragen de medische zorg van jou en je kind over aan het consultatiebureau en aan je huisarts, maar vragen je nog wel een afspraak te maken voor een nacontrole op de praktijk. Deze nacontrole vindt plaats rond de 6e week na de bevalling en is pas echt de afsluiting van je 9 maanden.

De nacontrole is met name een mooie gelegenheid om nog een keer te showen met jullie baby. We willen graag weten hoe het nu met jullie gaat. Samen blikken we terug naar jouw bevalling, hoe het herstel geweest is van eventuele hechtingen, hoe het gegaan is met de voeding, of je baby goed groeit en slaapt. Misschien zijn er inmiddels vragen opgekomen over anticonceptie of andere zaken. Daarnaast willen we graag de door ons geleverde zorg met je evalueren en horen we graag of je tevreden bent.

Ben je in het ziekenhuis bij de gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis bevallen, dan ben je uiteraard ook bij ons van harte welkom voor de nacontrole.