Zwanger!

En dan heb je een positieve zwangerschapstest in je handen. Of het nu als verrassing komt of een langgekoesterde wens is, een spannende en bijzondere tijd breekt nu aan.

Tijd om contact op te nemen met Verloskundig Huis om je aan te melden bij onze verloskundigenpraktijk in Breda. Je kunt dit online doen of bellen met de assistente. Zij zal je (contact)gegevens met je doorlopen en waar nodig aanvullen. Daarnaast zal ze je eerste afspraken inplannen.

We maken doorgaans een afspraak voor een vroege echo rond 7 a 8 weken zwangerschap en een afspraak voor een intakegesprek rond 9 weken zwangerschap.

Zwangerschaps­kalender

Hoe ver ben ik zwanger? Welke zwangerschapskwaaltjes horen bij deze periode? Wat moet je nu allemaal regelen? In onze zwangerschapskalender kun je uitrekenen hoe ver je bent en bekijken wat er gebeurt in elke fase van je zwangerschap!

Bereken hier je uitgerekende datum.

Controles en afspraken

Eerste echo
Spannend, de eerste kennismaking met je kindje op beeld! Deze echo kan gemaakt worden vanaf 7 weken zwangerschap.

Kijk voor meer informatie over deze vroege echo en andere echo’s tijdens je zwangerschap op de pagina Echo.

Eerste controle
De eerste controle plannen we zo rond de 9de week van je zwangerschap nadat je een mooie echo bij ons hebt gehad. Dit noemen we een intakegesprek. Bij deze uitgebreide afspraak van 3 kwartier bespreken we je gezondheid, de gezondheid van je partner, je medische geschiedenis en eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Ook geven we je informatie over wat er de komende tijd staat te gebeuren. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om jouw eventuele vragen te beantwoorden. Daarnaast geven we je bij deze afspraak een formulier mee om bloed te prikken en een verwijzing voor de termijnecho.

Ook een belangrijk onderwerp tijdens deze afspraak is de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap onderzoek te laten doen naar aangeboren afwijkingen, zoals de NIPT en de medische echo’s. Indien je dit op prijs stelt geven we je hier informatie over. Wil je hier alvast meer over lezen, kijk dan eens op www.pns.nl

We controleren je bloeddruk en vragen naar je gewicht. Het hartje van je kindje kunnen we pas vanaf 13 weken laten horen kloppen, dus helaas nog niet bij het intakegesprek.

Vervolgcontroles
Na het intakegesprek plannen we een vervolgafspraak. De standaard controles tijdens je zwangerschap gaan volgens het volgende schema:

Tot 24 weken, elke 4 weken.
Tot 31 weken, elke 3 weken.
Tot 37 weken, elke 2 weken.
Vanaf week 37 kom je elke week op spreekuur totdat je gaat bevallen.

Tijdens deze controles willen we graag weten hoe het met je gaat. We controleren je bloeddruk, gewicht en we doen uitwendig onderzoek om de groei en ligging van je kindje te controleren. Ook luisteren we naar het hartje van de baby. Natuurlijk is er ook tijd om je vragen te beantwoorden.

Wij nemen ruim de tijd voor jou en willen je graag leren kennen. Heb je tussen je controles door vragen, klachten of ben je ongerust? Weet dan dat je altijd mag bellen om te overleggen. Je bent welkom om extra op spreekuur te komen voor een controle.

Prenatale screening

Je kunt jouw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet Prenatale screening. Er zijn drie onderzoeken: screening op Down-, Edwards en Patausyndroom (NIPT), de 13 weken echo en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Wanneer je graag meer informatie wilt over de testen dan vindt er een uitgebreid gesprek met de verloskundige plaats.

NIPT

In de zwangerschap kun je er voor kiezen om de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) te doen. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan na de termijnecho en vanaf 10 weken zwangerschap.

Deze test onderzoekt of je mogelijk zwanger bent van een kind met Down-, Edwards- of Patausyndroom.

Uitgebreide informatie over de NIPT vind je op https://www.pns.nl/nipt hier vind je ook de meest actuele informatiefolder.

Wil je de folder in een andere taal lezen? (Engels, Turks, Pools of Arabisch) kijk dan hier.

ET SEO (Eerste Termijn Structureel Echoscopisch Onderzoek) - 13 weken echo

Deze echo lijkt erg op de al bekende 20 weken echo: er wordt met de echo gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn bij het kindje. Deze echo vind plaats rond de 13 weken zwangerschap.

Hoewel er bij deze termijn minder beoordeeld kan worden dan bij de 20 weken echo, kunnen eventuele ernstige afwijkingen al wel gezien worden. Bij twijfel kan er vervolgonderzoek ingezet worden of afgewacht worden tot de 20 weken echo. Net als bij de 20 weken echo, garandeert een goede uitslag niet dat er geen afwijkingen zijn, omdat niet alle afwijkingen gezien kunnen worden bij de 13 weken echo.

Meer informatie kun je vinden op https://www.pns.nl/13-wekenecho

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) - 20 weken echo

Rond de 20e week van de zwangerschap kunnen zwangeren een echo-onderzoek, het Structureel Echoscopisch Onderzoek, laten doen om een aantal structurele afwijkingen op te sporen. Een normale uitslag van het SEO is geruststellend, maar het sluit niet uit dat er toch afwijkingen zijn bij de baby. Niet alle lichamelijke afwijkingen kunnen worden gezien met een echo rond de 20 weken zwangerschap.

De echoscopiste communiceert al haar bevindingen direct met de zwangere. Wanneer je het graag wilt weten vertelt ze ook het geslacht van de baby, je mag er ook voor kiezen dat dit niet aan je verteld wordt.

Meer informatie vind je op https://www.pns.nl/20-wekenecho

De 13 weken en 20 weken echo wordt door alle verzekeraars vergoed.

Wil je de informatie over de 13 weken en 20 weken echo in een andere taal lezen? (Engels, Turks, Pools of Arabisch) kijk dan hier.

Heb je, na het lezen van de informatie, toch nog vragen hebben over prenatale screening? Laat het ons dan gerust weten, we beantwoorden je vragen graag.

Leefstijl

Tijdens je zwangerschap is het van belang dat je zo gezond mogelijk leeft. Zo ben jij zelf zo gezond mogelijk tijdens je zwangerschap en kan je kindje zich optimaal ontwikkelen in jouw buik.

Hier vind je enkele handvaten voor een gezonde leefstijl.

Heb je nog vragen over wat wel of niet goed is tijdens de zwangerschap? Stel je vragen gerust tijdens je afspraak met de verloskundigen of neem contact op met de praktijk.

Bevallen

Na ongeveer 9 maanden komt dan eindelijk dat punt waar je al die tijd naar uit hebt gekeken: je gaat een nieuw leven op de wereld zetten! Tijd om jouw kindje in je armen te sluiten en te ontmoeten.

Voor het zo ver is moet je eerst nog bevallen. Iets waar veel vrouwen toch wel tegenop zien, terwijl het een prachtig proces is waarbij moeder natuur laat zien hoe sterk vrouwen zijn. Het succes van een goede bevalling hangt niet af van het feit of het een makkelijke of moeilijke bevalling is, het succes wordt vooral bepaald door het gevoel dat je alles hebt gedaan om je baby veilig ter wereld te brengen en dat je daarbij liefdevol en professioneel bent geholpen.

Lees hier alles wat je wilt weten over de bevalling en hoe wij je als verloskundige hierin bijstaan.

Kraamtijd

Je baby is geboren, je bent samen ouders geworden! De liefde die je voelt voor je baby is overweldigend en alle clichés zijn waar; dit is de mooiste baby van de wereld.

De kraamverzorgster komt de eerste 8 dagen bij je aan huis en maakt je wegwijs in de wondere wereld van de baby’s. Dit is een tijd om te genieten, duizend foto’s te maken en je te verwonderen hoe deze lieve baby in jouw buik kan hebben gezeten.

Tegelijkertijd is de kraamtijd ook vermoeiend. Een baby slaapt in de nachten niet door, heeft iedere 3 uur voeding nodig en heeft helaas geen gebruiksaanwijzing voor het huilen wat hij doet. Jouw lichaam heeft hard gewerkt en moet herstellen van de bevalling en emoties zitten hoog. Een bijzondere tijd waarbij je onze hulp vast kunt gebruiken.

Lees hier alles wat je wilt weten over de kraamtijd.

Miskraam

Wat als het misgaat? Helaas komt het voor dat een zwangerschap eindigt in een miskraam. In ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen onder de termijn van 12 weken stopt het vruchtje in de eerste zwangerschapsweken met ontwikkelen. Je baarmoeder reageert met krampen en bloedverlies om het niet levensvatbare vruchtje af te stoten. Het is een natuurlijke, maar ingrijpende gebeurtenis. Ook bij een miskraam zijn we er voor je.

Wat zijn de verschijnselen van een een miskraam? Wat moet ik doen als ik een miskraam heb? Waar moet ik op letten Logische vragen die in je opkomen wanneer je zoiets ingrijpends meemaakt.

Lees hier alles over wat er gebeurd als je een miskraam doormaakt.

Kinderwens

Ben je nog niet zwanger, maar zou je dit wel graag willen? Ook dan kunnen wij je helpen. Tijdens het kinderwensspreekuur kijken we mee naar je situatie en bespreken we samen hoe je de kans kunt vergroten op het krijgen van een gezonde baby. Je krijgt persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn.

Een afspraak voor tijdens het kinderwensspreekuur kun je maken bij onze assistente. Ter voorbereiding op dit gesprek willen we je vragen de Zwangerwijzer in te vullen. De resultaten van deze vragenlijst kun je downloaden en opslaan. Wij willen je vragen deze resultaten een week van tevoren naar ons te mailen zodat de verloskundige het gesprek helemaal kan aanpassen op jouw situatie. In de meeste gevallen wordt dit gesprek vergoed door de verzekeraar. Zo niet, dan nemen wij de kosten voor onze rekening.

www.zwangerwijzer.nl

Gezonde leefstijl en vitamines
Waar je al rekening mee kunt houden is dat een gezonde leefstijl een positieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid.
Ook kun je alvast beginnen met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een open rug, open gehemelte of open buik sterk verkleind. De aanbevolen dosis is een tablet van 0,4 of 0,5 mg per dag. Je kunt hier het beste mee beginnen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en het blijven nemen tot minimaal 10 weken zwangerschap. Wij adviseren hiermee door te gaan tot de 12 weken zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept te krijgen bij apotheek, drogist of supermarkt.
Vitamine D bevordert de opname van calcium en dit heb je nodig voor de botopbouw van je kind. Het advies van de Gezondheidsraad is om 10 microgram vitamine D per dag extra te slikken. Het grootste deel van de vitamine D maak je aan door zonlicht. Verder zit het in vette vissoorten en in boterproducten. Vitamine D wordt geadviseerd vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, omdat de botopbouw al begint in de eerste drie maanden van de zwangerschap.