Eerste echo
Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, begint vaak een spannende en onwerkelijke tijd. Wij begrijpen dan ook goed dat je graag bevestiging wil. Daarom bieden wij een vroege echo aan die vanaf 7 weken zwangerschap kan worden gemaakt. Bij het maken van je eerste afspraak in onze praktijk, zal indien gewenst ook de vroege echo worden ingepland.

Echo's

  • De vroege echo (Rond 7 weken): Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, begint vaak een spannende en onwerkelijke tijd. Wij begrijpen dan ook goed dat je graag bevestiging wil. Daarom bieden wij een vroege echo aan die vanaf 7 weken zwangerschap kan worden gemaakt. De vroege echo is bedoeld om de onzekerheid weg te nemen. Er wordt gekeken of er een vruchtje te zien is en of het hartje klopt. Deze vroege echo wordt op de praktijk verricht door een van onze verloskunidge. Vervolg echo's zullen plaats vinden in echocentrum FOCUS. Echocentrum FOCUS is een echocentrum voor alle zwangerschaps echo's en is gezamenlijk eigendom van de verloskundigen en gynaecologen van Breda en bevind zich in het Amphia ziekenhuis – Langendijk (Breda), Amphia ziekenhuis- Pasteurlaan (Oosterhout) & Trivium (Etten-leur).
  • De termijn echo (Tussen 10-12 weken): De termijn echo heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Dit wordt gedaan door het vruchtje op te meten. Het is gebleken dat dit betrouwbaarder is dan een uitgerekende datum op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie. Naast het vaststellen van de uitgerekende datum worden de structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn.
  • De SEO ofwel 20 weken echo (Tussen 20-21 weken): De 20 weken echo wordt ook wel SEO ( structureel echoscopisch onderzoek) genoemd. Bij de 20 wekenecho worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld en wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een goede 20 weken echo geeft geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind! Wil je alvast meer weten over de 20 weken echo bekijk hier de folder "RIVM Folder SEO"
    Dit onderzoek maakt deel uit van prenatale screening.
  • De liggingsecho (Tussen 34-36 weken): De liggingsecho heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt . Daarnaast wordt de groei opgemeten voor zover mogelijk en wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Een laatste check! Indien nodig wordt er eerder of tussendoor een echo aangevraagd.